Vanliga frågor

Det kan finnas många anledningar för dig att värdera din bostad. Kanske ska du sälja, lägga om bostadslånet, eller så vill du förhandla med din långivare om villkoren för ditt lån. Oavsett anledning kan du använda vår tjänst för att skaffa dig en uppfattning om vad din bostad är värd idag.

 • Drop files here or
  Max. file size: 200 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  “Location, location, location,” brukar det ju heta. Läget är i de flesta fall helt avgörande för marknadsvärdet på din bostad. En bostad i ett mer attraktivt område har alltid ett högre marknadsvärde. Andra faktorer som påverkar värdet på bostaden är närheten till kommunikationer, butiker och restauranger.

  Det är dock inte så enkelt som att ett centralt läge alltid ger ett högre marknadsvärde. Ett hus som ligger i en by nära en större stad kan också ha ett högre marknadsvärde än ett hus som är mer centralt beläget, men som ligger i en mindre stad.

  När vi gör vår värdering jämför vi också din bostad med andra bostäder i samma område, som nyligen har sålts. Ingen bostad är förvisso den andra lik, men genom att titta på flera faktorer och hur dessa påverkar priset går det ändå att göra en bedömning av vad din bostad är värd.

  Faktorer som spelar in här är

  • Planlösningen
  • Föreningens ekonomi och månadsavgift
  • Vilken våning lägenheten är belägen på
  • Var i längan bostaden är placerad (om det rör sig om rad- eller kedjehus)
  • Om det finns hiss i huset
  • Om det finns balkong eller uteplats

  När det kommer till villor är tomtens storlek en viktig faktor. Allra viktigast är dock husets storlek och skick. Åtgärder som påverkar marknadsvärdet på en villa är bl.a.

  • Läggning av nytt tak
  • Nyligen genomförd fasadrenovering
  • Nyligen genomförd dränering runt huset
  • Nyligen genomfört stambyte eller relining

  Du behöver dock i de flesta fall inte renovera köket eller badrummet. Många som köper ett hus ser fram mot att kunna sätta sin egen prägel på det. Detta gäller inte minst utrymmen som kök och badrum. Däremot är det inte fel att kunna visa upp en lista över de renoveringar som gjorts – små som stora – i samband med renoveringen av huset.

  En bostadsvärdering får göras vart femte år. Det innebär att första gången du kan värdera din bostad är fem år efter att du köpte den. Därefter kan du värdera den löpande, vart femte år.

  Det är dock tillåtet att göra en värdering efter en omfattande till- eller ombyggnad, som lett till en avsevärd värdeökning. Att renovera köket eller bygga en balkong är dock inte tillräckligt, utan det krävs mer än så.

  Genom att värdera din bostad kan du få veta om den stigit i värde, vilket innebär att din belåningsgrad har blivit lägre. Detta kan minska din amortering. En omvärdering av din bostad kan också ge dig möjlighet att sänka dina räntekostnader för bolånet, eller att utöka ditt befintliga lån för att finansiera en renovering.

  Det finns två typer av bostadsvärderingar: generell och omfattande värdering En generell värdering är en uppskattning av din bostads värde, där du inte får något skriftligt intyg. Denna värdering räknas inte som en omvärdering. Det innebär att du inte kan åberopa den som grund för att omförhandla ditt bolån.

  Bankerna godkänner bara en omfattande värdering, där en mäklare analyserar din bostads skick, läge, etc. för att kunna ge en mer grundlig uppskattning av din bostads marknadsvärde. Vissa banker godtar endast värderingar som görs av mäklare eller värderingsmän som de själva godkänt i förväg.